Search
Close this search box.

جوشکاری الکترود دستی چیست؟

جوشکاری الکترود دستی چیست؟

جوشکاری الکترود دستی چیست؟ جوشکاری الکترود دستی یا همان SMAW  از شناخته شده ترین روشهای جوشکاری است که برای اتصال انواع سازه ها مورد استفاده قرار می گیرد.

اگر شما هم هنوز نمی دانید جوشکاری الکترود دستی چیست؛ این مطلب را از دست ندهید تا به طور کامل درباره جوشکاری و مراحل آن اطلاعات کسب کنید. 

آموزش جوش لوله گاز در تاسیسات توان

جوشکاری الکترود دستی چیست(SMAW)؟

جوشکاری الکترود دستی یا همان SMAW نوعی یک روش جوشکاری است که در آن از الکترودهای فلزی به عنوان ماده جوش استفاده می‌شود و فرآیند جوشکاری توسط یک فرد متخصص یا جوشکار کنترل می‌شود.

در این روش، الکترودها در دست جوشکار قرار دارند و به وسیله جریان الکتریکی، قطعات جوش داده میشوند. به طور کلی مواردی چون حرارت، ورودی و شدت جریان، طول قوس، الکترود، سرعت جوشکاری و شدت جریان از پارامتر های مهمی هستند که در فرایند جوشکاری باید به آنها توجه نمود.

پیشنهاد میشود مطالعه شود: حالت جوشکاری

جوشکاری الکترود دستی

شدت جریان SMAW چیست؟

شدت جریان در جوشکاری با الکترود دستی (Shielded Metal Arc Welding یا SMAW) یکی از پارامترهای بسیار مهم است که مستقیماً بر فرآیند جوشکاری و کیفیت جوش تاثیر دارد. بنابراین شدت جریان به میزان جریان الکتریکی ایجاد شده بین الکترود و قطعه جوشکاری اشاره دارد و از واحد آمپر استفاده می‌کند.

برخی از عواملی که به شدت جریان جوش مرتبط هستند عبارت اند از:

  • نوع فلز
  • ضخامت قطعه جوشکاری
  • نوع اتصال 
  • سرعت حرکت الکترود

همچنین توجه داشته باشید شدت جریان باید به گونه‌ای انتخاب شود که برای نوع الکترود و سایر شرایط مشخص شده، مناسب باشد. انتخاب نادرست شدت جریان جوش می‌تواند موجب کاهش کیفیت جوش و عمر الکترود شود. علاوه بر آن آسیب به تجهیزات جوشکاری دیگر علتی است که باید به جریان جوش توجه داشت.

مراحل جوشکاری الکترود دستی چیست؟

به طور کلی انجام  الکترود دستی دارای مراحلی است که باید آنها را بدانید. این مراحل عبارت اند از:

  1. آماده‌سازی و تمیز کردن سطح قطعات: سطح قطعاتی که قرار است جوش داده شوند باید از چربی، روغن، زنگ‌ زدگی، گرد و غبار و دیگر ذرات پاک شود.
  2. انتخاب الکترود: الکترود باید متناسب با نوع فلزات جوشکاری و نیازهای فنی انتخاب می‌شود.
  3. تنظیم پارامترها و تنظیم شدت جریان: شدت جریان باید بر اساس نوع الکترود، ضخامت قطعه جوشکاری، و نوع فلزها تنظیم شود.
  4. تنظیم ولتاژ: ولتاژ جوشکاری نیز باید با توجه به شدت جریان و نوع فلزها تنظیم شود.
  5. جوشکاری و نگه‌داشتن الکترود: الکترود در دست جوشکار نگه‌ داشته می‌شود و به سمت قطعه جوشکاری حرکت داده می‌شود.
  6. اتصال الکترود به قطعه: الکترود به سمت قطعه جوشکاری نزدیک می‌شود و با استفاده از جریان الکتریکی، الکترود و قطعه به یکدیگر متصل می شوند.
  7. تولید حرارت و ذوبان فلز: جریان الکتریکی باعث تولید حرارت و ذوبان فلز می‌شود.

مزایای جوشکاری دستی

جوشکاری دستی یا همان SMAW  دارای مزایای مختلفی است که آن را به یکی از فرآیندهای محبوب در صنعت جوشکاری تبدیل کرده است. برخی از مزایای جوشکاری دستی عبارت اند از:

  • تجهیزات بسیار ارزان، ساده و قابل حمل
  • آموزش و استفاده ساده
  • قابلیت جوشکاری در انواع فلزات
  • قابلیت جوشکاری در هر شرایط
  • سازگاری با آب و هوا
  • انعطاف‌پذیری در اندازه قطعات
  • هزینه اقتصادی
  • استقلال از گاز حفاظتی

جوشکاری الکترود دستی

معایب جوشکاری دستی SMAW

علاوه بر تمام مزایایی که جوشکاری دستی به همراه دارد، طبیعی است که برخی معایب نیز داشته باشد. برخی از این معایب عبارت اند از:

  • کارایی پایین در تولید جوش: در مقایسه با برخی فرآیندهای جوشکاری پیشرفته‌ تر مانند TIG یا MIG، SMAW  کارایی کمتری دارد. 
  • نیاز به تجهیزات سنگین‌: برخی از تجهیزات جوشکاری الکترود دستی ممکن است نسبت به تجهیزات های دیگر سنگین‌تر و حجیم تر باشند. این موضوع ممکن است بر دشوار بودن حمل و نقل و استفاده از این تجهیزات تأثیر بگذارد.
  • سرعت پایین تر جوشکاری: سرعت جوشکاری SMAW ممکن است نسبت به برخی فرآیندهای جوشکاری پیشرفته‌ تر، به ویژه در صورت مقایسه با فرآیندهای اتوماتیک، پایین‌تر باشد. 
  • محدودیت محیط و شرایط: به دلیل نیاز به ابزارها و تجهیزات سنگین، جوشکاری دستی ممکن است در برخی از مکان‌ها محدود و با مشکل مواجه شود.
  • نیاز به مهارت و آموزش: اگرچه جوشکاری دستی به نظر ساده می‌آید، اما برای انجام جوش‌های با کیفیت، فرد نیاز به مهارت و تجربه زیادی دارد. 

برخی از اشتباهات رایج در جوشکاری الکترود دستی 

در یک فرایند جوشکاری خوب و عالی می بایست از برخی موارد به طور دقیق پیروی نمود. چرا که در انجام مراحل جوشکاری الکترود دستی یا MAW، ممکن است اشتباهات یا سهل انگاری هایی اتفاق بیفتد که بر کیفیت نهایی جوش تاثیر بگذارد. برخی از اشتباهات رایج در هنگام انجام جوشکاری الکترود دستی عبارتند از:

  • نادرست تنظیم شدت جریان: تنظیم شدت جریان به اندازه مناسب، یک امر بسیار حیاتی است. شدت جریان باید به‌طور دقیق بر اساس نوع الکترود، ضخامت قطعه جوشکاری، و نوع فلز تنظیم شود. بنابراین شدت جریان زیاد یا کم می‌تواند به جوش ناپایدار و کیفیت پایین منجر شود.
  • عدم نظافت صحیح قطعات: سطح قطعاتی که قرار است جوش داده شوند باید به دقت تمیز شود. چربی، گرد و غبار، و روغن‌های موجود بر روی سطح می‌توانند به کیفیت پایین جوش منجر شوند.
  • عدم استفاده از تکنیک‌های صحیح: استفاده از تکنیک‌های صحیح در حین جوشکاری، مانند تکنیک Crossover، اهمیت زیادی دارد. عدم استفاده از تکنیک‌های استاندارد ممکن است باعث ترک‌ها، فاصله‌های نامناسب، و نقصان در جوش شود.
  • عدم استفاده از تجهیزات ایمنی: عدم استفاده از تجهیزات ایمنی مناسب مانند ماسک حفاظتی، لباس‌های ضد حرارت، و دستکش‌های مناسب می‌تواند موجب خطر در روند جوشکاری و ایجاد مشکلات جدی برای سلامتی شود.

اشتباهات رایج در جوشکاری الکترود دستی

نتیجه گیری

برای انجام جوشکاری الکترود یا همان دستی، باید دوره آموزشی گذرانده شود. داشتن مهارت و رعایت تکنیک خاص از لازمه های انجام این کار است که می توانید آن را در آموزشگاه جوشکاری آموزش ببینید. عدم توجه به موارد ذکر شده در حین انجام جوشکاری می تواند هم موجب بروز خطرات جدی برای سلامتی افراد شده و هم موجب خرابی قطعه و کیفیت پایین جوش شود.

ارتباط با ما:  09123153304 و  02632721048

سوالات متداول

جوش smaw چیست؟

جوش SMAW یا Shielded Metal Arc Welding  به معنای جوشکاری دستی بوده که از آن از الکترود فلزی استفاده می شود.

انواع جوشکاری ها کدام اند؟

جوشکاری قوسی با الکترود دستی روکش دار (SMAW) 

جوشکاری قوسی زیر پودری (SAW)

جوشکاری قوسی کربنی (CAW)

جوشکاری قوسی توپودری (FCAW)

جوشکاری اتمی هیدروژن

جوشکاری قوسی با گاز محافظ و الکترود تنگستنی (GTAW یا TIG)

جوشکاری قوس پلاسما (PAW)

جوشکاری قوسی با گاز محافظ و الکترود فلزی (MIG/MAG یا GMAW)

 

مدیریت آموزشگاه تاسیسات توان

 فرمان پیشگاهی

مدیریت مجموعه فنی و حرفه ای توان

مهندس فرمان پیشگاهی، مدیر و موسس آموزشگاه های تاسیسات توان
تحصیلات وی فوق لیسانس مهندسی مکانیک است و سابقه سال ها تدریس در رشته های مرتبط با تاسیسات را دارد.
استاد پیشگاهی پس از تجربه 30 ساله تدریس در زمینه تاسیسات، آموزشگاه توان را با هدف آموزش انواع رشته های تاسیسات تاسیس نمود تا در جهت کارآفرینی در ایران گامی موثر بردارد.

درخواست تماس

مشـاوره تـلفـنی رایـگان

میزبان صدای گرمتان هستیم 

همین الان باما تماس بگیرید